Ökad efterfrågan på behandling av cannabismissbruk i Norden
Folkhälsa
28 feb 2019
Cannabis är efter alkohol det näst vanligaste berusningsmedlet i Norden. Under de senaste tjugo åren har efterfrågan på behandling för cannabisrelaterade problem ökat i alla nordiska länder. Sifforna är särskilt höga när det gäller de yngsta åldersgrupperna.
Nordens välfärdscenters rapport Treatment of cannabis-related problems in the Nordic countries (2019) lyfter fram utmaningarna med behandlingen, men ger också exempel på goda arbetsmetoder i Norden.
I Danmark är cannabis den absolut vanligaste drogen hos personer som behandlas för missbruk för första gången. I Island har mer än en tredjedel av alla beroendepatienter cannabis som primärt problem. I Finland har 33 procent av nya patienter i drogmissbruksvården cannabis som primär drog. I Norge och Sverige visar siffrorna att cirka 10 procent av behandlade klienter i missbruksvården framför allt missbrukar cannabis.
Olika åldrar och sociala grupper
– Cannabisanvändare är inte en homogen grupp, och användare finns i många olika ålders- och samhällsgrupper. De som behandlas för cannabisproblem har även många faktorer gemensamt med andra som behandlas för missbruk: multidroganvändning, psykiatriska problem och brist på sociala resurser. Dessutom är de som har problem med cannabis ofta mycket unga och oftast män, säger forskaren Kerstin Stenius.
Danmark har förmodligen det mest utvecklade och heltäckande behandlingssystemet för cannabisproblem i Norden. I Island är tillgången till behandling relativt god, men det finns en växande efterfrågan på insatser hos de yngsta åldersgrupperna som tampas med flera problem.
– Trots goda initiativ och ökat professionellt fokus finns det tydliga luckor i alla nordiska länder när det gäller det stöd och den behandling som erbjuds personer med cannabisrelaterade problem. Det verkar svårast att få behandling i Finland, kanske delvis på grund av osäkerheten om hur behandlingen av drogmissbruk ska organiseras den närmaste framtiden, säger Stenius.
Liknande utmaningar
Det finns många omständigheter som gör det utmanande att hantera cannabisrelaterade problem. Cannabis är en illegal drog, och rättslig kontroll liksom stigmatisering är väsentliga och problematiska aspekter av behandlingen. Uppsökande tjänster, lågtröskeltjänster och erbjudanden om anonym behandling kan vara särskilt betydelsefulla insatser.
Stöd- och behandlingssystemen i de nordiska länderna kämpar också med andra problem.
– Det förebyggande arbetet är avgörande men svårt. Varken de unga användarna själva, deras föräldrar eller skolpersonalen har tillräckligt med kunskap om vilka effekter cannabis har på kropp och hjärna. Information om riskerna med cannabis måste presenteras på ett sätt som ungdomar tar till sig, och det kan vara ett område som lämpar sig för nordiskt samarbete, säger Stenius.
För många ungdomar med cannabisrelaterade problem är inte drogen det enda eller ens det primära problemet. I rapporten påpekas vikten av lokalt samarbete mellan skolor, yrkesutbildningar, ungdomsarbete, socialtjänst, psykiatri, specialiserade beroendebehandlingsalternativ och polisen.
– När det gäller mycket unga personer är det också särskilt viktigt att familjerna och de nära sociala nätverken ingår och är engagerade. Lokala modeller med god praxis bör spridas i de nordiska länderna, menar Stenius.
Cannabisbruk under det senaste året i åldersgruppen 16–34 år:
Danmark 15,4%
Finland 13,5%
Norge 8,6%
Sverige 7,3%
Källa: Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN)*
*(Island är inte ett rapporteringsland till ECNN)