Island klar med FN-rapportering om mänskliga rättigheter
Funktionshinder
22 feb 2021
Island har publicerat sin första rapport om genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det betyder att alla länder i Norden är i gång. Dialogen med FN är ett viktigt steg för att säkra att de mänskliga rättigheterna efterföljs och att länderna hela tiden förbättrar sin politik på området.
Alla nordiska länder har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, CRPD. Men det räcker inte att skriva under ett dokument, konventionen ställer krav på länderna att verkligen implementera dess olika artiklar. Det kräver förändringar i lagar, politik och i samhället i stort så att personer med funktionsnedsättning kan delta på lika villkor som andra.
FN ger förslag på åtgärder
Med jämna mellanrum rapporterar länderna därför till FN om hur genomförandet går och hur man lever upp till konventionens artiklar och intentioner. Därefter följer en dialog mellan landet och FN:s särskilda kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Dialogen slutar med ett förhör och därefter en lista på observationer från FN-kommittén med kommentarer och förslag på förbättrande åtgärder.
Hela Norden är i gång
Nordens välfärdscenter har sedan 2015 följt upp arbetet med konventionen i de nordiska länderna och dialogerna med FN.
Danmark och Sverige var först ute med sina rapporter, för tio år sedan, och har sedan dess arbetat vidare med uppföljningar och nya rapporter. Norge och Finland har följt och nu sällar sig alltså även Island till skaran av länder som har på börjat dialogen med FN. Därmed har hela Norden kommit i gång.
Olika svar på samma frågeställningar
Genom ländernas rapporter och svaren och med rekommendationer från FN-kommittén finns en intressant möjlighet att jämföra situation och ambition i länderna. I FN-kommitténs förslag går det också att hitta gemensamma utmaningar där det nordiska samarbetet kan öka kunskaperna och utbytet av erfarenheter.
Ett exempel är hur man hanterar frågan om diskrimineringsskydd. Där har de nordiska länderna valt olika modeller. En annan fråga är statistik och en tredje är utformningen av nationella strategier för inkludering.
Relaterade nyheter
Funktionshinder
24 sep 2024
Accessible crisis preparedness on the rise in the Nordic and Baltic region – but a lot remains to be done
Funktionshinder
28 aug 2024
Olika sätt men samma princip – så sköts övervakningen av funktionsrättskonventionen i Norden
Funktionshinder
19 jun 2024