Kolla in senaste utställningen med hjälp av äldreomsorg på distans
Velferdspolitikk, Velferdsteknologi
20 jun 2019
Liz Karlsson börjar gympa framför skärmen i en studio i åländska Mariehamn. Samtidigt följer ett gäng äldre personer med i gympapasset – fast framför sina egna skärmar hemma på olika platser runt om på Åland. Äldreomsorg på distans är här för att stanna – tack vare välfärdsfärdsteknologi.
Det är svårt att ta in vilka möjligheter till äldreomsorg några skärmar kan erbjuda. Vi har hört talas om nattkameror hemma hos äldre som inte vill bli väckta av personal som kommer för att titta till dem. Eller gps-klockor som gör att anhöriga och personal lätt kan hitta en person som tappat bort sig. Detta är ett par exempel på hur man vanligtvis använder välfärdsteknologi.
Konstutställning eller begravning
Men att gå på ett gympapass framför en skärm hemma? Eller att sitta hemma i soffan och vara med på en guidad tur på senaste konstutställningen i Mariehamn? Eller följa med på en tripp till Färöarna? Eller delta på en begravning på annan ort?
– Möjligheterna är oändliga, säger Liz Karlsson, koordinator på ÄlDis (Äldreomsorg på Distans) i Jomala kommun på Åland, och berättar om en kvinna som varje kväll kopplade upp sig till sitt barnbarn som bor utomlands.
– Så åt de åt middag tillsammans varje dag. De pratade och umgicks och kvinnan kände att hon inte var ensam.
Hur går det till att ”gå” på utställning via ÄlDis videotelefonitjänst? Liz Karlsson bokar upp tid med en guide i utställningslokalen. De går runt tillsammans och medan guiden berättar följer Liz Karlsson med och sänder varje enskilt föremål med sin smarta telefon. De äldre sitter hemma framför skärmen och följer allt som sker i lokalen och kan också ställa frågor och vara aktivt deltagande. På samma sätt kunde en person ”följa med” på en begravning utanför Åland. De anhöriga sände och den äldre kunde vara delaktig i hela ceremonin tack vare skärmen.
Digital omsorg ett komplement
Äldre människor med rätt till hemtjänst har chans att få digital omsorg. Detta gäller i sju av Ålands kommuner. Vanligast är att de får digital omsorg som ett komplement till traditionell omsorg med bland annat hembesök. Ålänningar har varit pigga på att prova digitala möjligheter. Men då har det varit viktigt att tala om att den äldre ska få en skärm, inte en dator.
– Säger man dator reagerar många äldre med skepsis och säger att ”sån’t klarar inte jag”. Men om jag i stället säger ”du får en skärm där vi kan se varandra” är det lättare att få personen att känna sig trygg med tjänsten som erbjuds, säger Liz Karlsson.
Hon berättar att ÄlDis videotelefonitjänst är en individanpassad vård och omsorg. Några är med på aktiviteter som gympa och minnesträning. Andra vill komma ut mer i samhället och få del av samhällsinformation. För ytterligare andra har det blivit lättare att kunna delta i diskussioner, sociala aktiviteter och vara i kontakt med vänner och anhöriga.
Liz Karlsson är en eldsjäl som brinner för välfärdsteknologi och vad den kan göra för oss. I dagsläget är det några kommuner som gått med i ÄlDis. Ibland kan det finnas motstånd hos de beslutande. I andra fall hos personal som jobbar med hemomsorg. Många tror att äldre varken kan eller vill ha in digital teknik i sin värld. Men det är tvärtom, menar Liz Karlsson.
”Vi får lära oss mycket”
När Liz Karlsson var med på Alandica debatt nyligen kopplade hon upp sig till paret Brita och Kalle Jansson som bor i Geta på norra Åland. Han är 90+ och hon 80+.De är teknikfrälsta och lovordar ÄlDis. De kollar av skärmen varje dag där hemma. Vilka aktiviteter är det i dag? De bokar upp sig och på olika aktiviteter och ser till att hålla sig framme när det är dags för sändning. Ibland använder de skärmen till att koppla upp sig med några av de andra ÄlDis-deltagarna.
– Vi får vara med om så mycket som vi annars skulle gå miste om. Vi får lära oss mycket. Vi går på konstutställningar, deltar i hjärngympa och mycket mer, säger Brita Jansson till Alandicapubliken.
Maken fyller i:
– Vi har varit med på Färöarna och lite överallt. I dag har vi gymnastiserat oss svettiga, säger han och nämner en annan fördel:
– Vi kan ju också enkelt hålla kontakten med gamla bekanta.
Brita och Kalle Jansson tillhör de som varit drivande i att ÄlDis ska visa upp sig på Facebook. Så varje gång det är sändning, två-tre gånger i veckan, lägger Liz Karlsson upp någonting som gruppen gjort tillsammans. Den som blir nyfiken kan följa gruppen på Äldreomsorg på Distans – ÄlDis.
Drömmen om nästa steg? Det är att öppna upp för virtuella upplevelser.
– Jag tänker på en särskild äldre man och jag skulle vilja att han får uppleva igen hur det känns att vindsurfa.