Ny rapport: ännu är smarta tekniska lösningar inte verklighet i nordiska kommuner
Vammaiskysymykset
8 loka 2020
Smart teknik anses vara en av de viktigaste lösningarna när det kommer till att öka tillgängligheten i våra städer för personer med funktionsnedsättning. Men ute i de nordiska kommunerna är de lyckade exemplen få. Trots att viljan finns bland myndigheter och funktionshindersorganisationer. Detta visar en ny rapport från Nordregio.
Rapporten The right to access the city – Nordic urban planning from a disability perspective är ett resultat av det nordiska samarbetet kring framtidens städer och har bland annat fokuserat på social hållbarhet och tillgänglighet.
Studien var tänkt att bland annat kartlägga vilka tekniska lösningar som redan används runt om i Norden för att öka tillgängligheten. Men, verkligheten såg inte riktigt ut som rapportförfattarna hade föreställt sig.
– När vi väl gjorde intervjuerna med företrädare för ett antal nordiska kommuner märkte vi att det inte fanns så många lösningar. Det är alltså främst något som det pratas väldigt mycket om på nationell nivå, men som i nuläget inte har en betydande roll i de kommuner vi undersökt, säger Linnea Löfving som tillsammans med Moa Tunström är en av forskarna bakom rapporten.
Medbestämmande är viktigt
Det går också ganska långsamt för kommunerna att ta till sig alla nya tekniska lösningar, så tekniken hinner springa ifrån dem, förklarar Linnea Löfving. En annan bidragande faktor är att det finns väldigt stora skillnader inom gruppen med personer med funktionsnedsättning. Något som gör det svårt för kommunerna att hitta lösningar som passar till alla.
För att få fart på arbetet tycker kommunrepresentanterna att fokus mera borde ligga på att prata om andra aspekter än själva tekniken, som till exempel inkludering, jämlikhet och mänskliga rättigheter.
– Man kan inte börja med smarta lösningar, det måste skapas en gemensam tanke till varför vi ska använda tekniken i det här sammanhanget. Då blir det lättare att få med alla på tåget. Viktigt är också att personer med funktionsnedsättning på ett tidigt stadium får vara med och planera och bestämma kring de här frågorna, säger Linnea Löfving.
Rapporten kommer att presenteras den 27 oktober under Nordens välfärdscenters webbinarium Smart cities are universally designed cities. Här hittar du mer information och anmälningslänken till webbinariet:
Smart cities are universally designed cities
Bild av stadsmiljö: Mostphotos
Aiheeseen liittyviä uutisia
Vammaiskysymykset
6 syys 2024
Nordic-Baltic camps, meetings and seminars – funding for disability organisations making it possible
Vammaiskysymykset
28 elo 2024
Olika sätt men samma princip – så sköts övervakningen av funktionsrättskonventionen i Norden
Vammaiskysymykset
19 kesä 2024