Nordic Day 2019: Demografin öppnar upp för ett åldersvänligt Norden
Velfærdspolitik
7 feb 2019
Snart är 25 procent av invånarna i de nordiska länderna över 65 år. I Sverige är detta redan ett faktum. Att fler lever längre är positivt. Den åldrande befolkningen är dock en stor fråga som har påverkan på våra samhällssystem. Det är en grupp som konsumerar mycket vård och omsorg. Samtidigt är många är friska långt upp i åren och för dem handlar det om att vi skapar goda samhällen att åldras i.
Vi som lever i Norden har varit de första att möta utvecklingen med allt fler äldre i befolkningen. Den nordiska välfärdsmodellen utmanas och utan att ha några föregångare att snegla på har vi behövt tackla hur våra samhällen ska möta utvecklingen. Det är ämnet för årets Nordic Day, som hålls i Milano 5 juni i samband med European Social Netsworks årliga konferens.
Goda samhällen att åldras i
Att allt fler lever längre är positivt, samtidigt som det innebär stora utmaningar. Det handlar om att skapa samhällen som är goda att åldras i, där vi kan uppleva livskvalitet långt upp i åren. Nordens välfärdscenter arbetar med frågan om hur vi skapar åldersvänliga kommuner. Flera nordiska kommuner har valt att gå med i Världshälsoorganisationens globala nätverk Age-friendly cities and communities. Vi få ta del av praktiska exempel på hur en kommun arbetar, hur städer kan lära och inspireras av varandra i ett nätverk samt vilka de största utmaningarna är i arbetet för att åstadkomma en åldersvänlig kommun.
Strukturer kring demensstrategier
I tillgängliga och äldrevänliga städer möter samhället människors ökade behov av välfärdstjänster, inte minst inom områden som demens. Nordens välfärdscenter bidrar till utvecklingen med fokus på dessa områden – där även välfärdsteknologi har en avgörande betydelse.
Alla de nordiska länderna är i process med att utveckla eller implementera nationella strategier, nationella riktlinjer eller bådadera. Danmark och Norge har redan sin andra nationella strategi. Genom Nordiskt demensnätverk har myndigheter och experter från de nordiska länderna samt Färöarna, Grönland och Åland ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte. Vi presenterar lärdomar och konkreta resultat av tre års strukturerat nordiskt samarbete om nationella demensstrategier.
Digitalisering den nya infrastrukturen
Med en åldrande befolkning och avfolkade områden, så kallade glesbygdsområden, i hela Norden uppstår frågan hur välfärdstjänster ska kunna levereras till alla. Äldre behöver vård och omsorg som alla andra medborgare. Frågan är hur länderna i Norden kan göra sådana tjänster tillgängliga för alla – oavsett var i landet de bor. Digitalisering är den nya infrastrukturen och Nordens välfärdscenter är med och bidrar till utvecklingen på området.
Vi verkar i ett stort nordiskt projekt där vi håller på att ta fram fungerande nordiska exempel på digitala lösningar som fungerar. Vi kommer att presentera väletablerade tjänster som visat sig fungera. Inom kommunal socialtjänst kan det handla om digitala tjänster för så kallad fjärrmonitorering: sensorer, kamera, datainsamling och fjärrmöten av olika slag.