Nordiskt nätverk om självreglering
Dövblindhet
Målet med det nordiska nätverket om självreglering är att öka och sprida kunskap om hur professionella och närstående kan hjälpa personer med medfödd dövblindhet att skapa balans och hantera känslor.
Självreglering är en förmåga som vi alla har och som är nödvändig för att vi ska fungera i vardagen. Självreglering kan definieras som en människas förmåga att hantera eller anpassa sina tankar, känslor och handlingar så att han/hon kan bemöta omgivningens krav, utmaningar och möjligheter (Nicholas m.fl., 2015. Medfødt døvblindhet og utfordrende atferd). Självreglering är en förutsättning för god inlärning, psykisk hälsa och relationskompetens.
Självreglering kan vara svårt för alla människor. Tänk dig då vilka utmaningar det innebär för personer med kombinerade syn- och hörselnedsättningar, dövblindhet, intellektuella funktionsnedsättningar och atypisk kommunikation. Bland dövblinda personer är självregleringssvårigheter en vanlig utmaning som förekommer i många olika varianter. När vi ställs inför känslor och uttryck som är svåra att förstå och hantera behöver vi teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna ge stöd och bidra till att livet upplevs mer balanserat.
Hur kan det professionella och privata nätverket hjälpa? Vilka verktyg finns för den som arbetar med människor som har svårt med självregleringen?
Det nordiska nätverket om självreglering godkändes som ett nordiskt nätverk av Nordiskt ledarforum 2020. Dessförinnan fungerade nätverket som en arbetsgrupp utifrån en önskan att titta närmare på utmanande och svårhanterliga beteenden hos personer med dövblindhet till följd av Rubella-virus (medfött rubellasyndrom). Utökningen av målgruppen till att även omfatta personer med medfödd kombinerad syn- och hörselnedsättning eller dövblindhet var en naturlig utveckling.
Att förstå utmanande beteenden hos personer med medfödd dövblindhet i ett självreglerings- och kommunikationsperspektiv är ett allt större fokus i professionella och privata nätverk.
Frågor som nätverket arbetar med:
- Att använda kartläggningsmallar för självregleringsfunktioner som underlag för specialpedagogiskt och miljöterapeutiskt arbete
- Att identifiera delprocesser i självregleringen genom exempelfall. Vi tittar på tolkning och handlingstänkande, särskilt ur ett miljöterapeutiskt perspektiv
- Att förstå komplexa tillstånd som smärta, depression och psykos hos personer med medfödd dövblindhet ur ett självregleringsperspektiv
- Läkemedelsbehandling i ett självregleringsperspektiv
- Sambandet mellan självregleringsåtgärder och andra relaterade åtgärder som lågaffektivt bemötande.
- Hur olika fackområden som neuropsykologi eller neuropedagogik kan bidra till en ökad kunskap om självregleringsrelaterade utmaningar samt utveckling av effektiva metoder och anpassningar.
- Att förstå hur samordnad taktil och kroppslig anpassning kan bidra till ökad självreglering
Nätverkets syfte är att sprida och öka kunskapen om självreglering genom att anordna kurser och temadagar samt att nätverkets medlemmar kan bistå lokala nätverk där det finns behov av att öka kunskaperna om självreglering och strategier kopplade till detta.
Genom att utgå från exempelfall, med hjälp av bland annat video, kan vi utveckla större kompetens och kunnande om ett konkret handlingstänkande med avseende på reglering av kroppsfunktioner (fysiologisk reglering) samt smärt-, affekt- och emotionsreglering. Det är också mycket viktigt att vi kan samarbeta med de andra nordiska nätverken som arbetar med kognition, taktilt språk, kommunikativa relationer och CHARGE.