Ny rapport: Migranters välbefinnande och befolkningens attityder till migration i Sverige
Integration, Migration & utveckling
15 nov 2024
Migration är en av vår tids mest diskuterade samhällsfrågor. För många innebär flytten till ett nytt land en chans till ett bättre liv, men det medför också utmaningar och behov av att anpassa sig till en ny kultur. I Sverige har migrationen ökat kraftigt de senaste decennierna, vilket väcker frågor om både migranternas välbefinnande och befolkningens attityder till migration.
Syftet med rapporten var att få mer kunskap i frågorna och en bättre förståelse för migranters välbefinnande och befolkningens attityder till migration i Sverige, Norden och Europa. För att besvara dessa frågor används data från Gallup World Poll (GWP) för perioden 2016–2023.
Rapporten visar att migranters välbefinnande är högre i Sverige än i många andra europeiska länder. Man ser också att välbefinnande, som speglar hur nöjd man är med sitt liv, är nära kopplat till befolkningens attityder till migration. I Sverige och de nordiska länderna är både migranters välbefinnande och acceptansen för migration höga, medan länder med låg acceptans för migranter också tenderar att ha lägre välbefinnande bland migranter.
Generellt visar resultaten att migranters välbefinnande tenderar att konvergera mot den inhemska befolkningens i länder där acceptansen för migranter är hög. Således kan befolkningens attityder spela en avgörande roll för hur väl migranter integreras i samhället, där en hög grad av acceptans och positiva attityder till migration kan underlätta anpassningen och förbättra ens livskvalitet.
Rapportens författare:
Maria Cheung, fil. dr. i nationalekonomi, utredningssekreterare på Delmi
Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi, Institutet för bostads-och urbanforskning (IBF) och nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet
Hyrije Hasani, fil. kand. i nationalekonomi
Rapporten publicerades 19 september 2024.