Social bonds – Nyanlända i fokus för sociala innovationer
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
4 apr 2018
Finland satsar på ett obligationsprogram för sociala innovationer för att få fler nyanlända i jobb. Målet är att 2000 nyanlända ska vara i arbete efter 4-6 månaders utbildning.
De så kallade Social Impact Bonds (SBI) utvecklades för några år sedan i England och togs i bruk av Finland som första land i Norden hösten 2016.
Det är jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra som lanserade Social Impact Bond-modellen som en del av investeringarna med samhällseffekt.
SBI brukar beskrivas som ett resultatbaserat finansieringsavtal, där företag eller organisationer står för verksamheten och den ekonomiska risken. Modellen kan liknas vid en upphandling, där den offentliga sektorn sätter upp ett mål för en verksamhet och ett företag eller organisation får uppdrag att utföra det. Offentliga sektorn betalar endast tillbaka pengar om man lyckats uppnå målet, i det här fallet att ett tillräckligt stort antal nyanlända fått arbete.
Mätbara mål
Deltagarna erbjuds arbetslivsinriktad utbildning med målet att de ska kommit i jobb i genomsnitt fyra månader efter det att de påbörjade utbildningen. Utbildningen fortsätter på arbetsplatsen och inbegriper språkstudier, kultur och yrkesfärdigheter.
– Projektet svarar både mot invandrarnas och arbetsgivarnas behov. Jobb kan finnas till exempel inom bygg-, fastighets-, tjänste-, restaurang-, omsorgs- och IKT-sektorerna, berättar migrationsdirektör Sonja Hämäläinen från arbets- och näringsministeriet.
Fördelen med modellen är att det uppställs exakta, mätbara mål för både effekt och ekonomiska resultat, och att det sker en kontinuerlig övervakning av hur målen nås.
Betalning vid resultat
Enligt Mika Pyykkö, som ansvarar för området Impact Investing på Sitra innebär modellen att offentliga sektorn kan få resultat utan att tvingas ta en ekonomisk risk. Om målen inte nås blir det heller inga pengar. För investerarna innebär det en möjlighet att göra en samhällsinsats inom ett område som man upplever som viktigt.
Projektet genomförs nationellt i samarbete med de arbets- och näringsbyråer som väljs ut särskilt.
Fakta
Andra Exempel inom samma tema
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
Jobbsprånget
Jobbsprånget är ett praktikprogram för nyanlända som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakade [...]
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
Svenska för yrkesutbildade, Sfx
Svenska för yrkesutbildade är svenskundervisning med fokus på yrkesspråket. Det ger också en m [...]
Nyanlända som resurs för glesbygd
En säker hamn
Kraftsamling för kommuner, myndigheter och tredje sektorn för att utveckla samarbetet vid flykting [...]
Utrikes födda kvinnors etablering
Jobbsjansen – Målet er å øke sysselsettingen blant innvandrere som står langt fra arbeidsmarkedet
I 2013 ble tiltaket Jobbsjansen innført som en permanent ordning. Målet med ordningen er å øke s [...]