Prosjekt Frihet
Negativ social kontroll
Høsten 2017 ble det ved Grimstad voksenopplæring registrert et økende antall hendelser og situasjoner som ble kategorisert som mobbing og/eller negativ sosial kontroll.
Teori och kunskap
Konstateringen av utfordringene knyttet til mobbing og negativ sosial kontroll førte til at voksenopplæringen ønsket å ta tak i dette på en systematisk måte gjennom å utviklet et undervisningsopplegg. Behovet for å utviklet «noe» kom også som en konsekvens av at det på det tidspunktet ikke fantes noen konkrete alternativ for å arbeide systematisk i skole med forebygging av negativ sosial kontroll. Det fantes heller ikke noe materiell som koblet sammen mobbing, negativ sosial kontroll og læringsmiljø.
Parallelt med situasjonen ved voksenopplæringen fikk prosjektleder Linn Iren Engemyr Knutsen, som er ansatt i Grimstad kommune og var frivillig i den ideelle organisasjonen LUNAR, en utfordring fra noen av jentene med flerkulturell bakgrunn som deltok i LUNAR sin virksomhet. I samtale mellom jentene og Engemyr Knutsen knyttet til negativ sosial kontroll og æresproblematikk spør jentene: Hvorfor er det ingen som snakker til våre foreldre om dette? Våre foreldre kommer ikke til å oppsøke en konferanse om negativ sosial kontroll. Det er slitsomt for oss å måtte ha ansvar for å fortelle foreldrene våre om våre rettigheter. Hvorfor snakker dere ikke til våre foreldre på voksenopplæringen?
Dette spørsmålet motiverte til et samarbeid mellom Grimstad voksenopplæring og LUNAR. For å realisere samarbeidsprosjektet ble det søkt midler fra IMDi – Integrering- og mangfolds direktoratet til Prosjekt Frihet: Forebygging av negativ sosial kontroll i hverdagen – på skole og i hjem for foreldre og barn. Prosjekt Frihets mål ble å utvikle et undervisningsopplegg som skulle ha som mål å forebygge mobbing og negativ sosial kontroll.
Det ble etablert en prosjektgruppe bestående av personer med ulik etnisk bakgrunn, ulik kultur, alder, kjønn og religiøs tilhørighet. Jentene fra LUNAR var en del av denne gruppen, sammen med flere andre, også fagpersoner og spesialpedagog. Erfaringene fra deltakeren i LUNAR ble viktige i utviklingen av innholdet i undervisningsopplegget, og voksenopplæringen i Grimstad ble en viktig arena for å teste ut undervisningen og en viktig arena for å nå det berørte miljøet.
I 2019 utviklet vi også Prosjekt Frihet UNG, et dialogverktøy beregnet for ungdomsskole og videregående skole.
Målgrupp
Målgruppen for Prosjekt Frihet er alle deltakere ved voksenopplæringen, eller innføringeklasse/ kombinasjonsklasse ved videregående skole. Målgruppen for Prosjekt Frihet UNG er elever ved ungdomsskole og videregående skole. Undervisningen forgår på norsk, og alt matreiell er på norsk, men det brukes tolk dersom språknivået på gruppen krever det. Ved voksenopplæringen i Grimstad har deltakelse i Prosjekt Frihet vært obligatorisk.
Prosjekt Frihet kan brukes uten tolk om språkkkunnskapene muliggjør det. Enkelte skoler har gjort det men da brukt lengre tid for å ha mulighet til å gå dypere inn i fenomen- og begrepsforståelsen. Enkelte skoler har gjort Prosjekt Frihet til et 16-timers kurs, stedet for 8 timer. I tillegg brukes Prosjekt Frihet i samtalegrupper i ulike frivillige organisajsoner, og politi og barnevern har også sett på muligheten av å bruke det i samtalegrupper.
Förväntat resultat
Det forventes at de som deltar i Prosjekt Frihet får ny kunnskap og mulighet til å reflektere om tema negativ sosial kontroll, mobbing og skolemiljø i en trygg og kjent kontekst. Det forventes at skolemiljøet bedres, og det forventes av deltakere tar sin nye kunnskap med seg inn på andre sosiale arenaer. Det er utfordrende å måle resultatene, men forventningene baserer seg på erfaringer om at skolen fungerer godt som en arena for forebyggende og holdningsskapende arbeid.
Beskrivning av insatsen
Prosjekt Frihet er et undervisningsopplegg på 8 timer, delt i 4 tema à 2 timer. Det anbefales å gjennomføre undervisningen med noe tid i mellom hver gang slik at det blir mulighet til egenrefleksjon. Ved voksenopplæringen i Grimstad gar undervisningen blitt gjennomført en gang i uken, og da over 4 uker. Undervisningen kan lett forlenges til 16 timer/8 ganger, eller mer.
De 4 delenene bygger på hverandre, men har ulike hovedfokus. Det anbefales å følge denne oppbygningen og tilrettelagte progresjon. De 4 delene har følgende titler: Skolemiljø, Sosial kontroll, Retten til å bestemme over eget liv og Kulturpoliti eller fri?
Undervisningsopplegget består av en Power Point presentasjon (PPT) som kan brukes i undervisning, og en veiledning skrevet for den som underviser (PDF). Veiledningen inneholder en beskrivelse av hva som er intensjonen med den enkelte foilen, hva som kan være lurt å huske på, forslag til eksempler og noen erfaringer fra undervisningen ved voksenopplæringen i Grimstad.
Prosjekt Frihet UNG er et dialogverktøy beregnet for 2 timer, og er tenkt gjennomført 1 gang sammenhengende, og ikke fordelt ut over flere ganger. Her er det likevel også mulighet til å forlenge eller utvide. Dette verktøyet består av en PPT og det er skrevet en detaljert veileder.
Alt materiell finnes nedlastbar ved innlogging på www.prosjektfrihet.no
Kompetenser
For å bruke Prosjekt Frihet sitt materiell kreves det i dag et sertifiseringskurs. Dette er et dags kurs på ca 6 timer. Kurset inneholder en innføring i metode og bakgrunn for prosjektet, samt en gjennomgang av hele undervisningsopplegget. Sertifiseringen gir tilgang til en nettressurs som inneholder alt materiell til Prosjekt Frihet og Prosjekt Frihet UNG.
Hvert sertifiseringskurs kan ha plass til ca. 30 deltakere. Prosjekt Frihet tror på at flere i en kommune/organisasjon får kunnskap om hvordan dette forebyggende materialet kan benyttes. Èn enkeltperson i hver kommune kan ikke bære dette alene, dette krever teaminnsats i et langsiktig perspektiv. Derfor ønsker vi at en kommune sertifiserer flere på samme kurs slik at det forebyggende arbeidet blir en helhetlig innsats. Deltakere på kurset kan være lærere, helsearbeidere, programrådgivere, flyktningkonsulenter, politi, fra frivilligheten etc. Det er ikke en forutsetning å være utdannet pedagog, men vi ønsker at de som sertifiseres og bruker Prosjekt Frihet har interesse for tema, mot til å stå i en til tider krevende ad hoc undervisningssituasjon, og høy grad av kultursensitivitet.
Kursholder fra Prosjekt Frihet har de siste par årene reiset rundt i hele Norge og sertifisert i ca 50 andre kommuner og enkelte frivillige organisasjoner. Det er pr i dag ca 1000 personer som er sertifisert. Sertifiseringen er personlig, og man kan ikke sertifisere videre. Pr i dag må alle som ønsker å bruke Prosjekt Frihet på sertifiseringskurs.
Prosjekt Frihet og alt undervisningsmateriell kan bestilles av kommuner og organisasjoner som en unik og komplett pakkeløsning. I arbeidet med å forebygge mobbing og negativ sosial kontroll tilbyr Prosjekt Frihet en solid gjennomarbeidet metode og et godt tilpasset kursopplegg.
Utförarens bedömningar
Prosjekt Frihet vurderes av ansatte, lærere, politi og andre fagpersoner i ulike arbeidsfelt som kjenner til negativ sosial kontroll, som svært nyttig. Tilbakemeldingene fra de som bruker dette, og deres deltakere, er at Prosjekt Frihet fungerer bra og er viktig.
Rapporten i sin helhet kan leses her.
Dokumentation
Prosjekt Frihet har ved to anledninger mottat økonomisk støtte fra IMDi – Integrerings og mangfoldsdirektoratet. Som en følge av dette er det rapportert underveis og ved årsslutt i 2018 og 2019. Disse rapportene er så langt vi vet ikke offentlig tilgjengelig, men de viser at IMDi har hatt innsyn i prosjektdriften og har hatt god mulighet til å kontrollere, følge opp og kvalitetssikre.
Vi har med ujevne mellomrom hatt kontakt med kommunene som bruker Prosjekt Frihet, og hatt mulighet til å følge opp erfaringer og resultat. Tilbakemeldingene har vært veldig gode, og noen kommentarer er lagt inn på nettsiden: https://prosjektfrihet.no/omtale/tilbakemeldinger/
Det ble gjort en grundig førevaluering av piloteringen av Prosjekt Frihet ved Grimstad voksenopplæring høsten 2018. Forskere fra Oxford Research fulgte undervisningen i to grupper og skrev rapporten ”En førevaluering i piloteringen ved Grimstad Voksenopplæring” som kan leses i sin helhet her.
Spridning och implementering
Prosjekt Frihet vil før det spres videre til øvrige nordiske land krever noe tilpasning da det meste av vårt materiell basere seg på norsk lovverk. Rammene, metode og teorigrunnlag lar seg lett benytte i alle de nordiske landene, og i så måte har Prosjekt Frihet stor overføringsverdi.
Forskning/utvärdering
Det ble gjort en grundig førevaluering av piloteringen av Prosjekt Frihet ved Grimstad voksenopplæring høsten 2018. Forskere fra Oxford Research fulgte undervisningen i to grupper og skrev rapporten ”En førevaluering i piloteringen ved Grimstad Voksenopplæring” som kan leses i sin helhet her.
Deltagarens syn
Det har ikke vært gjennomført formelle deltakerundersøkelsen, men det har vært registret en økning i oppsøkende kontakt fra deltaker til ansatt, og det har vært observert at tema diskuteres i og utenfor klasserommene også etter at kurset er avsluttet. Deltakere har gitt uoppfordret respons tilbake til de som underviser, og denne responsen tyder på at deltakere selv anser undervisningen og dialogen rundt tema som viktig.
Deltarere som ber om samtale kan gjerne refererer til ”du vet vi hadde den undervisningen om mobbing”, og det tolker vi som at Prosjekt Frihet har vært nyttig i det å skape både et felles spårk og en felles plattform for å ta opp tema. Prosjekt Frihet har gjort det lettere for både ansatte og deltakere å snakke om mobbing og negativ sosial kontroll. Den gjennomgående responsen i og etter undervisningen, slik vi erfarerer det, er at deltakerne er svært engasjerte, diskuterer og deler, og deltakerne gjennkjenner utfordringene og erkjenner at de er problematiske.
Ekonomi
Holdningsskapende arbeid er vanskelig å måle, og det er vanskelig å med sikkerhet si hva som blir resultatet av Prosjekt Frihet. Forskere fra Oxford Research peker, gjennom sin programteoretisk tilnærming, på at virkningkjeden etter DFØs standard, på at delere av prosjektet har man muliget til å kontrollere, mens andre potesielle utfall kan påvirkes direkte eller inndirekte. Foreleser har i stor grad kontroll på form, innhold og gjennomføring av klasseundervisningen. Men i hvilken grad deltakerne tar til seg av kunnskapen kan kun påvirkes direkte, og ikke kontrolleres. Det samme gjelder for veien fra kunnskap til holdningsending og eventuelt atferdsending. Dette kan kun påvirkes indirekte. En annen grunn til at eventuelle effekter er utfordrende å måle ved en voksenopplæring er det faktum at det er relativt stor gjennomtrekk i deltakermassen. Noen deltakere er ved voksenopplæringen i noen måneder, andre i flere år. De sosis-økonomiske effekter er av disse grunner ikke lett målbare, og ikke umiddelbart tilgjengelige.
Regjeringen fremhever i innsatsområde 3: Endringer av holdninger og praksiser i berørte miljøer i Handlingsplanen mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse (2017-2020) viktigheten av at innvandrere får informasjon om normer og regler i det norske samfunnet. Overskriften på innsatsområdet gjør at man forstår kunnskap som en vei til å endring holdninger, altså antar man er Prosjekt Frihet, gjennom å gi kunnskap og stimulere til refleksjon, kan bidra til dette.
Kostnaden ved å gjennomføre Prosjekt Frihet er svært begrenset. Det følger en engangskonstnad ved sertifiseringskurset, kostnad ved timene det tar for den enklete å bli sertifisert, og timene det tar å bruke de minimum 8 timene som undervisningen varer. Det kreves ingen lisenser eller årlige abonnementsløsninger per dags dato.
Uppföljning av insatsen
Gjennom sertifiseringskursene ønsker man å sikre at metoden, innholdet og intensjonen med prosjektet videreføres slik det var tenkt. Gjennom kontakt med de sertifiserte i etterkant får man også en viss formening om hvordan materialet har blitt brukt og hva resultatene har blitt. Flere av kommunene som er sertifisert etterspør oppfølgingskurs, og dersom prosjektet har økonomi til det vil dette etableres.
Läs mer
Detta lärande exempel tillhör Tema:
Negativ social kontrollAndra exempel inom samma tema
Negativ social kontroll
Madickengården
Madickengårdens arbetsmetoden ”Landa, Starta, Flyga” innebär att man som placerad på Madicken [...]
Negativ social kontroll
Finnish League for Human Rights
Work to combat honour-based violence and female genital mutilation (FGM) [...]
Negativ social kontroll
RED Rådgivning
RED Center mod æresrelaterede konflikter yder en specialiseret indsats med socialfaglig, psykologis [...]
COVID-19
Minoritetsrådgiver
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har opprettet stillinger som minoritetsrådgivere ved [...]