Korta vägen – En möjlighet för utländska akademiker att få jobb och för företagen att hitta ny kompetens
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
18 jun 2017
Kostnaden för att anpassa en invandrad akademikers utbildning till den svenska arbetsmarknaden är väldigt låg jämfört med kostnaden för att utbilda en akademiker från början i Sverige. Ändå är det en väldigt svår uppgift att lösa. En del av lösningen är ett individuellt anpassat program med intensiv språkundervisning samt välmatchad praktik.
Sedan 2010 bedrivs på antal orter i Sverige programmet Korta vägen med ett mycket lyckat resultat. Nedan beskrivs Korta vägen i Norrbotten som är ett samarbete mellan LTU Business, Luleå tekniska universitet och arbetsförmedlingen.
Målgrupp
Arbetslösa utländska akademiker som vistats mindre än 3 år i Sverige.
Beskrivning
Korta vägen är en nationell arbetsmarknadsutbildning för arbetslösa utländska akademiker. Minimikravet är 3 års högskolestudier från annat land och vänder sig till dem som har vistats mindre än 3 år i Sverige.
Det finns inga formella studiekrav i svenska språket men det är av yttersta vikt att eleven faktiskt har goda grundläggande kunskaper samt kan prata och förstå. Antagning sker via ansökan och efterföljande intervjuer där man utöver akademisk bakgrund såväl bedömer engagemang/motivation som möjlighet att faktiskt lyckas hjälpa den enskilde till arbete.
I utbildningen ingår bland annat en fördjupad kartläggning och bedömning av studentens akademiska kompetens, yrkescoachning och studievägledning. Intensiv svenskundervisning ges parallellt med samhällskunskap (inklusive kursen ”svenska koden”), arbetsmarknadskunskap, kulturhistoria och IT-kunskap individuellt anpassad efter elevens förkunskaper. 1 lärare per 9 elever.
Studierna är på heltid under 6 månader men kan förlängas till 9 månader. Mycket tid och stor vikt läggs vid matchning och att ackvirera lämplig praktikplats utifrån elevens kunskaper.
Resultat
Den officiella siffran på personer som efter avslutad utbildning jobbar inom det den har utbildning för ligger på 70% men enligt samordnaren så är den ännu högre, närmare 90%. Korta vägen har visat att personliga möten mellan arbetssökande och arbetsgivare samt praktik och yrkeskompetensbedömning, då arbetsgivaren bedömer vad personen ifråga kan respektive behöver komplettera, ger goda resultat.
Information och länkar
Korta vägen
Se exempel på aktuell presentation av praktikplatser
Länk till artikel ”Ett av Sveriges mest lyckade integrationsprojekt”
Fakta
Andra Exempel inom samma tema
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
Jobbsprånget
Jobbsprånget är ett praktikprogram för nyanlända som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakade [...]
Snabbare etablering på arbetsmarknaden
Svenska för yrkesutbildade, Sfx
Svenska för yrkesutbildade är svenskundervisning med fokus på yrkesspråket. Det ger också en m [...]
Nyanlända som resurs för glesbygd
En säker hamn
Kraftsamling för kommuner, myndigheter och tredje sektorn för att utveckla samarbetet vid flykting [...]
Utrikes födda kvinnors etablering
Jobbsjansen – Målet er å øke sysselsettingen blant innvandrere som står langt fra arbeidsmarkedet
I 2013 ble tiltaket Jobbsjansen innført som en permanent ordning. Målet med ordningen er å øke s [...]