Ísafjarðarbær
Nyanlända som resurs för glesbygd
I Island har frågor om integration främst varit kopplade till arbetskraftsinvandring. Det handlar om att möta behovet av arbetskraft. Ny lagstiftning har införts i syfte att förbättra landets möjligheter att attrahera specialister. Ett multikulturellt center har startats för att praktiskt främja integrationen. Idag genomgår endast kvotflyktingar ett integrationsprogram.
Det finns ingen nationell strategi för att fördela nyanlända flyktingar över landet i syfte att motverka problemet med en minskande och åldrande befolkning. Dock tar många kommuner i Island initiativ till att självständigt arbeta med detta.
Ísafjarðarbær kommun
Ísafjarðarbær kommun, som ligger i Vestfirðir-regionen, strävar efter att bli attraktivare – både för den infödda befolkningen och för migranter. Många företag i kommunen förlitar sig på arbetskraftsinvandrare för att kunna driva sin verksamhet och har sina egna kanaler för rekrytering av utländsk arbetskraft.
Den stora utmaningen för Ísafjarðarbær är att förbättra den sociala integrationen, exempelvis genom att stimulera arbetskraftsinvandrarna att lära sig isländska. Detta är ofta svårt, eftersom de inte planerar att bosätta sig permanent i landet. Bostadsbristen, särskilt i Reykjavik med omnejd, har lett till att ett pilotprojekt har startat som syftar till att finna kommuner som har arbeten och bostäder tillgängliga för flyktingar. Bostadsfrågan är också i hög grad en nationell angelägenhet.
Civilsamhället viktigt aktör
Liksom i övriga Norden spelar frivilligorganisationer, exempelvis Röda korset, en viktig roll för att stödja nyanlända. Det handlar om hjälp med att både finna arbete och bostad, formulera CV, finna möbler till hemmet och annan praktisk hjälp.
Texten bygger på Nordregios rapport From migrants to workers, om migration och integration på lokal nivå i de nordiska länderna.
Andra exempel inom samma tema
Nyanlända som resurs för glesbygd
En säker hamn
Kraftsamling för kommuner, myndigheter och tredje sektorn för att utveckla samarbetet vid flykting [...]
Nyanlända som resurs för glesbygd
Sunne kommun
År 2016 lämnade 55 personer Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag i Sunne. Mer än hälften, 64 [...]
Nyanlända som resurs för glesbygd
Åre kommun
Åre by har cirka 1 500 invånare, Åre kommun cirka 11 000. Som mest hade Åre kommun 1 050 asylsö [...]
Nyanlända som resurs för glesbygd
Gloppen – snudde opp-ned på tradisjonalt utdanningsløp
Eldreomsorgen har fått sårt tiltrengt kvalifisert helsefagpersonell, innvandrere har fått fagkomp [...]