Tillväxt Kvinna – arbetslivsinriktade stödinsatser för utrikes födda kvinnor som behöver samordnat stöd för att närma sig arbetsmarknaden
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända, Utrikes födda kvinnors etablering
23 sep 2019
Tillväxt Kvinna är ett projekt där man genom tvärsektoriell samverkan mellan Botkyrka kommun, Arbetsförmedlingen och lokala idéburna organisationer skapar förutsättningar och utvecklar strukturer som möjliggör att utrikes födda kvinnor utanför arbetsmarknaden kommer in i arbete.
Målgrupp
Nyanlända eller långtidsarbetslösa utrikesfödda kvinnor, 25-64 år.
Syfte
Att främja utrikesfödda kvinnors ökade möjligheter till ett livslångt arbetsliv och ökat livsutrymme. Att kvinnor får ta del av insatser på likvärdiga villkor som män.
Beskrivning
Projektet vill bryta processen där kvinnorna systematiskt deltar i olika offentligt finansierade insatser under en längre tid utan att få ett lönearbete. Projektformen idéburet offentligt partnerskap (IOP), en samarbetsform mellan idéburna organisationer och offentlig verksamhet. Parter som ingår är Botkyrka kommun och Arbetsförmedlingen tillsammans med de idéburna organisationerna Hela Människan, Studieförbundet Bilda och Botkyrka folkhögskola.
Samverkansinsatser är utbildning, nätverksbyggande, psykosocialt stöd och förbättrad hälsa, uppsökande och motiverande insatser och matchning till arbete. Exempel på aktiviteter är mentorskap ”kvinna leder kvinna”, nätverksträffar med arbetsgivare, språkstärkande aktiviteter, hälsofrämjande teman, utbildning (folkhögskola) med inriktning handel, arbetsträning med handledning.
De tre idéburna organisationerna står för den största delen av insatserna. Arbetsförmedlingen ansvarar för att anvisa deltagare till verksamheterna och Botkyrka kommun ansvarar för samordning samt aktiviteter med fokus arbetsgivare/företag. Civilsamhällets organisationer har en tradition av att bygga insatser och program utifrån perspektiv som fångar in många fler aspekter i en individs liv än vad det offentliga kan göra.
Det gör att våra organisationer har kraftfulla verktyg att arbeta med akuta insatser och långsiktigt förändringsarbete. Förmågan och kapaciteten att erbjuda nätverk utanför det professionella arbets- och studieliv är ett mervärde som är specifikt för civilsamhällets
organisationer. Detta är väsentligt för samarbetet.
Förväntat resultat
• Ett hållbart nätverk av arbetsgivare som ska erbjuda ingångar till arbetslivet för utrikesfödda kvinnor i Botkyrka kommun
• Ett nätverk bestående av kvinnliga mentorer som själva har genomgått en etableringsprocess på svensk arbetsmarknad och som har vilja att stödja nya kvinnor
• Ökad och fördjupad samverkan mellan parterna
• Ökat livsutrymme och egenmakt inom målgruppen
Utvärdering
Lärande utvärdering sker genom fokusintervjuer av kvinnorna som deltar. En uppföljning gjordes vid starten hösten 2018, ytterligare uppföljning kommer att göras kontinuerligt. IOP Kvinna Botkyrka ingår även i projektet Tillväxt kvinna Botkyrka med finansiering från Tillväxtverket. Lärande utvärdering sker under projekttiden samt vid avslut av projektet hösten 2020.
Fakta
Andra Exempel inom samma tema
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Hej främling!
Hej främling! är en ideell förening som anordnar gratis hälsofrämjande insatser för alla med e [...]
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Kompis Sverige
Kompis Sverige skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, och ökar därmed deltagarnas kunsk [...]
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Med Hjerte For Arendal
Med hjerte for Arendal – et godt sted å bo for alle er et 4 årig prosjektsamarbeid mellom kommun [...]
Civilsamhällets roll för integrationen av nyanlända
Foreningen Nydansker
Foreningen Nydansker er etableret med det formål at gøre mangfoldighed til en ressource og gevinst [...]