Föra Barnen på Tal (FBT)
Integration av nyanlända barn och familjer
8 feb 2019
Syftet med Föra barnen på tal –metoden (FBT) är att hjälpa föräldrar och andra aktörer att stödja barnets utveckling och förebygga uppkomsten av problem. Syftet är att skapa en vardag som fungera så smidigt som möjligt trots att det kan finnas problem och bekymmer i livet.
Målgrupp
Barnfamiljer och ensamkommande barn & ungdomar på flyktingförläggningar.
Beskrivning
Barnets vardag kartläggs genom samtal med föräldern/föräldrarna alternativt barnet/ ungdomen och dennas vårdare. Syftet med kartläggningen är att identifiera styrkor och eventuell sårbarhet hemma i samvaron med familjen, inom förskola/skola och på fritiden. Utifrån resultaten av kartläggningen gör man upp en handlingsplan d.v.s. planerar konkreta insatser för att stärka det som fungerar (= styrka) och lösa de utmaningar och svårigheter (= sårbarhet) som identifierats.
I FBT är det viktigt att skapa ett fungerande samarbete mellan barnets olika utvecklingsmiljöer.
Ifall det behövs utomstående stöd för att genomföra handlingsplanen, ordnas ett FBT –rådslag. Till detta rådslag bjuder man in personer från det egna nätverket och ev. aktörer t ex från skolan eller frivilligorganisationer.
FBT –metoden är loggboksbaserad.
Förväntat resultat
Primärt förväntas resultatet vara en fungerande vardag för barnen och deras familjer på flyktingförläggningar. Detta innebär möjlighet till delaktighet i värdefull och glädjefull aktivitet både inom och utom flyktingförläggningar, t ex stöd för läxläsning på bibliotek, möjlighet till hobbyer och umgänge med jämnåriga, tillgång till stödpersoner, möjliga stödkontakter t ex samtalsstöd vid behov. På lång sikt är syftet att minska barnets sociala- beteende- och känslomässiga problem och motverka marginalisering och utanförskap.
Information och länkar
- FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL – LOGGBOK FÖR SAMTAL INOM SMÅBARNSFOSTRAN
- FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL I LÅGSTADIET I – FÖRÄLDRARNAS OCH LÄRARENS LOGGBOK.
Utvärdering/brukarundersökning
10/2017 har Föreningen för mental hälsa i Finland och Migrationsverket i Finland startat ett samarbetsprojekt med målet att implementera FBT –metoden inom flyktingförläggningar runt om i Finland.
I slutet av år 2017/i början av år 2018 genomförs en liten pilotstudie för att testa den ursprungliga (i sig beforskade) FBT -metodens ändamålsenlighet i samarbete med boende på flyktingförläggningarna. Familjer som deltagit i samtalen skall intervjuas och på basen av resultaten skall loggboken anpassas till ifrågavarande kontext och målgrupp.
Fakta
Andra Exempel inom samma tema
Integration av nyanlända barn och familjer
Integrationshuset Kringlebakken
Kringlebakken har eksisteret siden 1999. Husets indsatser tager alle udgangspunkt i den tidlige og h [...]
Integration av nyanlända barn och familjer
Rätt att veta
En utbildning om att samtala med unga nyanlända om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämstä [...]
Integration av nyanlända barn och familjer
Child friendly spaces (CFS)
Childfriedly spaces erbjuder barnen vardagliga rutiner som möjliggör inlärning, förstärker rela [...]
Integration av nyanlända barn och familjer
Älskade barn – studiecirklar om hur det är att leva som familj i Sverige
Älskade Barn vänder sig till föräldrar i nytt land och ger dem möjlighet att träffas i studiec [...]