Yrkesdörren – breddar nätverk som kan öppna arbetslivet
Labour Market Integration of Refugees, The role of civil society
Forskning visar att nätverk har stor betydelse för att man ska lyckas etablera sig i ett nytt land. Inte minst gäller det på arbetsmarknaden, där många av jobben tillsätts genom personliga kontakter.
Yrkesdörren finns till dels för att hjälpa nya svenskar att bygga upp yrkesnätverk i Sverige, men också för att få etablerade svenskar att bli bättre på att ta tillvara den kompetens som personer med utländsk bakgrund har. I förlängningen handlar det om att genom nya möten förbättra etableringen och öka mångfalden i arbetslivet.
Genom Yrkesdörren kan den som är ny i Sverige registrera sig för att träffa någon som är etablerad i Sverige för att prata jobb och öppna dörren till nya kontakter.
Så här går det till att mötas i Yrkesdörren
• Man registrerar sig på Yrkesdörrens webbplats och anger då om man är dörröppnare (etablerad svensk som vill dela med sig av sitt nätverk) eller deltagare (ny svensk som önskar ett yrkesnätverk).
• Informationen som personerna lämnat hanteras i ett dataprogram och matchning görs.
• Dörröppnaren och deltagaren får sedan ett mejl från Yrkesdörrens team om att de matchats med varandra och de bokar själva ett möte.
• Ett centralt syfte med mötet är att deltagaren ska få två nya kontakter, som i sin tur kan öppna fler dörrar.
• Ett möte inom ramen för Yrkesdörren ska vara enkelt och lustfyllt. Det enda som behövs är att träffas under en timme för att utbyta erfarenheter och identifiera två nya kontakter som dörröppnaren kan förmedla. Vill man träffas fler gånger eller under längre tid så är det fritt fram. Allt är baserat på frivillighet.
• För att underlätta mötet har Yrkesdörren tagit fram en samtalsguide med ämnen man kan tala om – branschen i allmänhet, yrkes- och karriärmöjligheter, sociala koder som kan vara bra att känna till.
• Det är kostnadsfritt för såväl dörröppnare som deltagare att vara med i Yrkesdörren.
Detta lärande exempel tillhör Tema:
The role of civil society in integrating newly arrived migrants