Med Hjerte For Arendal
The role of civil society
Med hjerte for Arendal – et godt sted å bo for alle er et 4 årig prosjektsamarbeid mellom kommunen, KS Agder og fem frivillige organisasjoner: Frelsesarmeen, Røde Kors, Blå Kors, Kirkens Bymisjon og Nasjonalforeningen for folkehelsen. Dette har over tid utviklet seg til et nettverk på nærmere 100 lag, foreninger og menigheter, samt engasjerte enkeltindivider som altså samarbeider med kommunen.
Theory and knowledge
Modellen for samarbeid i Med Hjerte For Arendal- nettverket er blant annet videreutviklet på bakgrunn av systematisk innhenting av erfaringer fra MHFA og andre kontekster i samarbeid med Agderforskning, Trøndelag Forskning og Utvikling og Marselisborg Centeret i Danmark. En overordnet tilnærming, som vi ønsker skal gjenkjennes i alle tiltak og aktiviteter , er som nevnt rettet mot hele mennesket, og ikke symptomer og sykdommer. For å realisere målsetningene i prosjektet har det vært lagt til grunn et Penta Helix partnerskap mellom offentlig, frivillig og privat sektor samt medborgere, ildsjeler og akademia.
Target group
Politikere og ledere i kommuner, lag og organisasjoner, nærings- og kulturliv og innbyggere, innvandrere og flyktninger.
Expected results
Hovedmålet til Med Hjerte for Arendal (MHFA) har gjennom prosjektperioden fra 2013 til 2016 vært å utvikle en bærekraftig modell for medborgerskap og velferd gjennom et nytt samspill mellom ideell, sektor, frivillige organisasjoner, næringsliv og offentlig sektor. Gjennom daglig nettverksarbeid på kryss og tvers, med lag, foreninger og organisasjoner i Arendal, direkte deltakelse, og gjennom medvirkning og det å være støttespiller til ulike prosjekt, har ett av målene vært å redusere ensomhet ved å knytte personer til aktiviteter og sosiale nettverk, gjerne på tvers av generasjonene.
Det overordnete målet har vært å styrke sosial inkludering gjennom deling av kunnskap og etablering av inkluderende møteplasser og aktiviteter, for å skape tiltak mot ensomhet, fremme folkehelse, og forebygge fattigdom og marginalisering, gjennom medvirkning og samspill på tvers av generasjonene.
Description of activity
Gjennom daglig nettverksarbeid på kryss og tvers, med lag, foreninger og organisasjoner i Arendal, direkte deltakelse, og gjennom medvirkning og det å være støttespiller til ulike prosjekt, har ett av målene vært å redusere ensomhet ved å knytte personer til aktiviteter og sosiale nettverk, gjerne på tvers av generasjonene.
Et aktivt MEDBORGERSKAP gjennom aktiv deltagelse, medskaping, samskaping og stedsskaping, er sentralt i nettverkets satsing. Prosjektet er nært knyttet opp til utviklingen av kommunen og satsingen på Arendal 2023 som representerer planene for den fysiske utviklingen av kommunen frem mot 300-års jubileet for Arendal kommune, men også arbeidet med å skape gode bomiljø og et inkluderende og samskapende Arendal, og utarbeidelsen av Sivilsamfunnsstrategi som ble vedtatt i bystyret høsten 2018, og arbeidet med en ny samfunnsplan for Arendal.
Research / Evaluation
Mot Kommune 3.0’ – FoU-rapport nr. 3/2016
Follow-up of the intervention / Monitoring
Sammen med Eugene Guribye i Norce utarbeidet Iversen en oversikt og evaluering av verktøy og metoder for innbyggerinvolvering og samskaping.
Read more
Detta lärande exempel tillhör Tema:
The role of civil society in integrating newly arrived migrantsOther examples within the same theme
Integration of newly arrived children and families
Baba – fordi far er vigtig!
Fonden for Socialt Ansvar fik i 2014 midler fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i D [...]
The role of civil society
Hej främling!
Hej främling! är en ideell förening som anordnar gratis hälsofrämjande insatser för alla med e [...]
COVID-19
Kompis Sverige
Kompis Sverige skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, och ökar därmed deltagarnas kunsk [...]
Labour Market Integration of Refugees
Jobbsprånget
Jobbsprånget är ett praktikprogram för nyanlända som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakade [...]