English page Verkkosivu suomeksi

Samer med funktionsnedsättning

  • Funktionshinder
  • Välfärdspolitik

Nordens Välfärdscenter har fått i uppdrag av norska Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Bufdir, att samordna ett nordiskt övergripande projekt som redovisar levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning och samisk bakgrund och gör en jämförelse med övrig befolkning.

Om projektet

Projektet ska kartlägga målgruppens levnadsförhållanden inom områden som arbete, utbildning, boende och hälsa både i de enskilda länderna och för gruppen i helhet. Nordens Välfärdscenter ska arbeta för att nationella forskningsprojekt får finansiering i Norge, Sverige, Finland och om möjligt även i Ryssland. Forskningsprojekten ska gärna vara både kvantitativa och kvalitativa.

Projektet påbörjades under hösten 2014 och pågår fram till 2017.

Samisk flagga Eanet dieđut prošeavtta birra

Finsk flagga Vammaiset henkilöt saamelaisella taustalla - yleistietoa projektista

Svensk flagga Mer information om projektet

Storbritanniens flagga People of Sami descent with disabilities


ARTIKLAR

Rapport om levnadsförhållanden bland samer med funktionsnedsättning i Sverige

Den samiska flaggan mot blå himmel

Denna rapport är den andra delrapporten i det nordiska projektet ”Samer med funktionsnedsättning” Det är också en slutrapport för den svenska kvalitativa studien ”Levnadsförhållanden bland samer med funktionsnedsättning i Sverige”.

Syftet med studien är att bidra till utökad kunskap om levnadsförhållanden bland samer med funktionsnedsättning i Sverige, om de önskar någon förändring av dessa förhållanden, samt eventuella genusskillnader i dessa avseenden. 

Ladda ner eller beställ den tryckta rapporten här 


 

Norsk studie presenterades
vid seminarium i Harstad

Rapporten "Situasjonen til samer med funksjonsnedsettelser", en delrapport till Nordens Välfärdscenters projekt "Situationen för personer med samisk bakgrund och funktionsnedsättning", lanserades den 25 april.

Mer information om seminariet

Här kan du beställa eller ladda ner rapporten


 

Nordens Välfärdscenter får bidrag från Sveriges regering för ny studie

Sveriges regering har gett Nordens Välfärdscenter ett bidrag på 400 000 kronor för en ny studie. I studien ska 19 samiska förvaltningskommuner besvara frågor som rör bl.a. språkbehov, skolgång och hemsjukvård. Syftet är att öka kunskapen om hur samhället tillgodoser rättigheterna för samer med funktionsnedsättning. Rapporten, som enkäten ska resultera i, blir en del av Nordens Välfärdscenters nordiska projekt Personer med funktionsnedsättning och samisk bakgrund.

Läs mer om bidraget och projektet


 

Nu startar svensk studie om rättigheter för samer med funktionsnedsättning

Margaretha Uttjek, forskare vid Institutionen för socialt arbete vid Umeå universitetMargaretha Uttjek, forskare vid Umeå universitet, ska studera hur samhället tillgodoser rättigheter för samer med funktionsnedsättning. Närmare bestämt ska hon titta på vad som eventuellt saknas i vardagslivet, exempelvis bland barn i skolan  och i arbetslivet.

Läs här om studien


 

En av gutta - på alle plan

Asbjørn Andersen, iklädd orange arbetskläder, hänger fisk. Rullstolen finns bredvid.

Asbjø    rn Andersen fra Smørfjord ble syk i polio da han var syv år gammel. Asbjørn husker glimtvis fra da han ble syk. Uten å at noen fra familien var med ble 7-åringen sendt til Østlandske vanførehjem på Hamar, kun med en fremmed sykepleier som ledsager.

Klicka här för att läsa mer om Asbjørn Andersen


KONTAKT


Anna DahlbergAnna Dahlberg
Projektledare
+46 70 8298559
 

Senast uppdaterad

2017-03-08

Nyckelord

  • Funktionshinder
  • Välfärdspolitik

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet